Ekonomi / Politike

Ndihma e rradhes per Greqine… Mos!

Dhe si perfundim ne 26 nentor te vitit qe sapo kaluam ministrat e ekonomise te bashkimit evropian rane dakord per nje riorganizim te borxhit grek. Mesa duket nuk duan ta lene shtetin helen te falimentoje. Nga nje aspekt meskin, do me vinte mire sepse kam disa kohe qe e them qe ka per te kaluar ne ‘default’, por nga krahu tjeter ky eshte de facto nje falimentim per greqine. Nuk […]

Politike / Sociale

Pse shkruan në errësire dhe kush lexon në errësire?!

Problemi më i madh në shtypin e shkruar  shqiptar është mungesa e ideve dhe argumenteve që mbështesin këto ide. Kjo mungese nuk vihet re vetëm në këtë aspekt të jetës shqiptare por dhe me tej, për të mos thënë që është karakteristika kryesore e saj. Në një shoqëri të majmunizuar është normale që një zhvillim i tillë ku çdo gjë që pre-supozohet të jetë e re, pas pak merret vesh […]

Ekonomi / Politike

Metronomi Grek

Në financat publike është përherë e veshtirë të zgjedhësh ndërmjet dy opsioneve të financimit të investimeve buxhetore. Ekonomistët diskutojnë ndërmjet rritjes së taksave dhe marrjes borxh, si dy ndër alternativat thelbësore të financimit publik, gjithmonë kur duhet financuar deficiti. Ne rastin e politikanit, ketu nuk ka dilemë sepse shtrohet pyetja e thjeshtë: Sa budalla është një politikan që të rrisë taksat? Me baza historike shumë pak ka politikej kaq budallenj. […]