Politike / Shtypi / Sociale

Opozita kaps

Kjo vjeshtë ka për të qenë e bukur, jo për arsyen se morra 20.000 lekë gjobë për vonesë të deklarimit tatimor, por se kam një ndjesi të brendshme që më bën të besoj se do jetë e tillë. Sidomos pas një vere të veshtirë ku përvec vapës, thatësire ishte dhe ekonomia e shoqëria bashkë. Pasi vijuan aksionet për ribërjen e shtetit një e nga një, njerëzit ngaqë u mësuan keq, […]

Analize / Politike / Shtypi / Sociale

Për fushatë i bëj të gjitha…

U bë kohë që marr vrull të zografis ndonjë gjë, por sa herë më vjen, bëhem gati dhe prapë ikën. Është njësoj si ajo ndjesia që të shkohet në banjë aq shumë dhe sa arrin te dera nuk të shkohet më… Megjithatë, jo se nuk ka material për t’u marrë, apo situata, apo njerëz, sepse dhe stof ka dhe gallatë ka, por edhe ditëzinj ka. Mirëpo janë bërë aq shumë […]

Analize / Politike / Sociale

Panairi i Këlcyrës

U nisa me një kolegun tim për të parë se ç’bëhej nga “Panairi i Punës”, i cili u shpall në darkë dhe u bë në mëngjes, pak a shumë si emisionet kaps që bëhen në televizionet shqiptare. Nga lajmerimi publik që pashë nuk prisja gjë të madhe se niste me një butafori të paperceptueshme, siç ia këpusin përherë për arsye të ndryshme butakët. Në lajmërim thuhej se duhet të përvishje […]

Analize / Përroi Psiqik / Politike / Shtypi / Sociale

Cudirat e vitit te vjeter, dhe hallet e te riut

Ne që kemi zgjedhur të jetojmë në këtë qerbela në krahasim me ata që jetojnë se nuk kanë nga tja mbajnë, kemi një avantazh! Avantazhi është se ne nuk jemi pjesë e asaj që të gjithë e dinë se çfarë ndodh por asnjë nuk flet.  Do thuash ti lexues i dashur në pritje të open-barit të vitit të ri, po çfarë bëni ju ndryshe nga të tjerët? Ne nuk flasim […]

Analize / Politike / Sociale

Bunkeri i kujtimit

Jetojmë ne një vend ku njerëzve u kane humbur përshtypjet ne mase dhe ku arritja me e madhe është te jesh anëtar (po te duash dhe aktivist) partie. Thuajse është kthyer në klishe shprehja se historia kur përsëritet për herë të dyte kthehet në komedi. Ku dua të dal me këtë? Po ja ta them: Pashë se ishte hapur në formë muzeu një bunker i diktaturës komuniste. Një nga ato […]

Analize / Politike / Sociale

Shteti i fotoshopit

Lexohet për [est_time] Kisha vene qëllim vetes që të mos shkruaja për tema me karakter politik, kjo jo për arsye druajtje por thjesht për te qëndruar larg qelbësirnajës. Mirëpo siç thotë një kolegu im i nderuar nëse do të ndryshosh sistemin duhet ta bësh atë nga brenda sistemit. Shprehja shteti i fotoshopit mu kujtua kur po shikoja disa aktivitete të Policisë së Shtetit duke tallur menderen me nxënësit e shkollave […]

Analize / Ekonomi / Politike

Për hir të reformës

Ne këtë dalldisje verore ku mbizotëroi check-in-i dhe bikini koicidoi te ishte dhe sezoni i reformave te mëdha. Nuk kam matës empirik qe te them qe ka një fare pakënaqësie te përgjithshme, por besoj se një fare apatie te shoqërisë sonë qe me mund i është turrur kapitalizmit mund ta vere re kushdo. Është bere e udhës qe gjithkush ndërmerr reforma dhe po aq e udhës është bere ngritja e […]

Politike / Shtypi / Sociale

Bordell

Para se shthurja e shtetit Grek te ndodhte nje panorame e till si kjo me posht pasqyrohesh ne mediat nderkombetare.   Ne shkrimin me posht e marre nga MAPO.AL vihet re se deputeteve u aguhen qera, mbi 100 mije dollare kohe telefonike, dhe me interesantja eshte se parlamenti ka hapur procedurat per nje makine te re se me rente pika mua ajo qe ka krietari tani qenka shume e vjeter […]

Analize / Përroi Psiqik / Politike / Sociale

Butakët

Për ata qe nuk e dine perse përdoret fjala butak ne kontekstin shqiptar: përdoret për të përshkruar një njeri pa shtyllë kurrizore, një person që pluskon kot, një vegjetues dhe njeri apatik, një njeri qe ka parime morale por nuk ka mundësi tja ndjeje për to, një njeri qe është poshtë cipes së pellgut të qelbësirllekut dhe pluskon në paqe të plotë me të, një njeri që pritet te hahet […]

Analize / Ekonomi / Politike / Sociale

The new nation-state and globalization

The problem is not necessarily related with the idea weather the nation state is losing its power or not. It lies elsewhere, it lies in the definition of the nation state. Nowadays, the nation-state is perceived differently than, lets say it was during the cold war. The globalization, and latest technological developments have made people think and be felt as citizens of the world, or as known as cosmopolitanism. If […]